کشف نخستین کتیبه میدان چوگان ایران در لرستان ، باب تازه ای از دوره صفوی در ایران باز شد
به گزارش وبلاگ خنده و شادی، نخستین کتیبه میدان چوگان ایران با میل دروازه های سنگی در شرق لرستان کشف شد.
تسنیم: روابط عمومی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان، نخستین کتیبه میدان چوگان ایران با میل دروازه های سنگی در شرق لرستان کشف شد.
سید امین قاسمی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان در این رابطه گفت: طی بررسی های باستان شناسی و مردم شناسی اخیر در شهرستان الیگودرز توسط همکاران ما، عناصر معماری و تاریخی مهمی از نخستین میدان چوگان در لرستان و سومین میدان چوگان در کشور به دست آمده است.
وی اضافه نمود: عناصر معماری مکشوفه شامل چهار میل سنگی ایستاده و مربوط به دروازه های میدان چوگان است که یکی از آنها دارای کتیبه ای به زبان فارسی است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان لرستان ضمن تبریک به مردم لرستان در مورد کشف این اثر مهم بیان نمود: این میدان چوگان در روستای خلیل آباد در دامنه های قالی کوه و اشترانکوه قرار گرفته است که با توجه به قرارگیری این منطقه در محور گردشگری آبشار آب سفید و شول آباد، در آینده به نقاط توریستی استان اضافه خواهد شد.
عطا حسن پور کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی لرستان نیز در این رابطه بیان نمود: کتیبه مکشوفه بر بدنه میل سنگی دروازه میدان چوگان، به صورت غنچه ای و قارچی شکل، شامل 4 مصرع شعر فارسی است که تاریخ 1116 هجری قمری را بر خود دارد که با اواسط دوره صفویه همزمان است.
وی گفت: متن کتیبه نشان می دهد یحیی بن یوسف نوه خلیل خان سرلک، از حاکمان سرشناس بختیاری در دوره صفوی، بنای عمارتی را در این منطقه بنیان نهاده که مشرف به میدان چوگان بوده است و سنگهای پاک تراش به جای مانده از این عمارت، که اکنون در اطراف پراکنده شده اند، حکایت از شکوه و عظمت این بنا دارد.
کارشناس باستان شناسی اداره کل میراث فرهنگی لرستان شرح داد: هر چهار میل سنگی از محل خود جدا و در سده های گذشته پس از تخریب میدان چوگان، به قبرستان خلیل آباد منتقل شده اند که از این تعداد سه میل سنگی که توسط سودجویان آثار فرهنگی تاریخی در معرض تخریب و یکی از آنها را نیز شکسته بودند، به موزه مردم شناسی الیگودرز انتقال یافته اند.
وی با اشاره به اینکه نمونه مشابه این میل های سنگی هم اکنون در میدان نقش جهان اصفهان که قدیمی ترین میدان چوگان در جهان است، وجود دارد، گفت: کشف این میدان بعد از اصفهان و قزوین، سومین میدان چوگان در ایران به شمار می آید که باب تازه ای در مطالعات دوره صفوی در لرستان و ایران باز کرده و به زودی اطلاعات تکمیلی و مفصل تری در این رابطه به سمع و نظر علاقمندان خواهیم رساند.
منبع: توریسم آنلاین